Houtmaatwerk    Mario Philippona Design

Hout

Hout is een natuurlijk materiaal, voelt warm aan en is op allerlei manieren te bewerken.

Elke houtsoort heeft zijn specifieke eigenschappen, kleur, tekening en uitstraling. (hardheid, soortelijk gewicht, taaiheid, open of gesloten structuur.

Wij vinden de herkomst belangrijk, hebben de voorkeur voor houtsoorten uit de regio. Bij hout uit de internationale handel letten wij op het FSC of ECO keurmerk.

Enkele voorbeelden van houtsoorten waar ik mee werk zijn: Noten, Esdoorn, Kersen, Iepen, Eiken, Beuken, Peren etc.

Hout werkt, in de breedte krimpt en zet het uit onder invloed van de luchtvochtigheid.

In de lengterichting is het stijf maar in de breedte kant het breken. Bij de verwerking moet hier rekening worden gehouden, in een tafel bijvoorbeeld, moet in de breedte verstijvings ribben worden aangebracht die het hout vrij laten te krimpen of zwellen.

Door deze houteigenschappen zijn plaatmaterialen ontwikkeld:


Massief hout platen,

Drie lagen kruislings verlijmd, voornamelijk voor deurtjes. Vuren, Grenen, Eiken en Kersenhoutzijn de bekenste. Tegenwoordig is er ook veel vraag naar Bamboe, een snel groeiend riet dat plat wordt geperst en verwerkt tot platen, erg geschikt voor tafelbladen. Het is harder dan eikenhout.


Multiplex

Opgebouwd uit een oneven aantal kruislings verlijmde houtfineer lagen. Hierdoor is het vlak en stabiel,

Vuren, okoume, meranti, mahonie multiplex worden vooral in de bouw gebruikt.

Meestal in standaard plaatmaat 2440 x 1220 x 18 mm

Populieren multiplex is vooral een constructieplaat voor interieurbouw en meubels door zijn buigvastheid en  geringe gewicht, in veel verschillende diktes en in grote afmetingen  verkrijgbaar. Ook zijn er speciale platen voor het maken van gebogen vormen

Berkenmultiplex is hard, zwaar maar goed te gebruiken voor bladen en deurtjes, de kanten kunnen geschuurd en geolied worden zodat er geen kantenband hoeft te worden gebruikt. Naar wens fabrieksmatig gelakt of beplakt met fineer of HPL. Het kan ook blank worden geolied of gelakt. Berkenmultiplex is in verschillende maten, diktes en kwaliteiten te koop


Houtfineer

Dunne stroken van edelfineer op een basisplaat kunnen een bijzondere uitstraling of vlamtekening geven. Of de herhaling van de vlamtekening geeft juist rust.

De manier waarop de fineer vellen van de boomstam zijn gestoken zorgen voor een specifieke tekening en of vlamwerking

Veel gebruikte fineersoorten zijn Eiken, Beuken, Essen, Esdoorn en Notenhout. Er zijn ca 100 houtsoorten als fineer in de handel

De basisplaat kan meubelplaat zijn (samengesteld zijn uit latten met een dekfineer, licht en sterk), multiplex, MDF of spaanplaat. Meestal in de standaard plaatmaat maar ook in afmetingen van 2800 x 2070 x 19 mm


MDF

Houtvezels  met lijm worden onder grote druk tot platen geperst. Er zijn verschillende lijmsoorten en persingen verkrijgbaar. Afhankelijk van de toepassing moet een keuze worden gemaakt. Het kan eenvoudig worden bewerkt, het splintert niet en is in alle vormen te frezen. Het is goed te schilderen en een perfecte basis voor spuitlak.

Gemelamineerd spaanplaat

Houtspaanders en lijm worden geperst tot platen. Een toplaag van een dunne film van papier met melaminehars is de basis van bijna elke keuken of kledingkast

De goedkoopste en meest gebruikte basisplaat in de standaard meubelindustrie is verkrijgbaar in veel kleuren, decors en hout imitaties. De kanten worden meestal afgewerkt met een kunststof kantenband. Het is gevoelig voor vocht en is weinig duurzaam. Ik pas dit materiaal alleen toe als het budget niets anders toestaat.


HPL

High Presure Laminaat is een ca 1 mm dikke plaat geperst van in kunsthars gedrenkt papier met een decorpapier en melaminehars toplaag. Het is hard en slijtvast. HPL kan worden geplakt op elke dragerplaat en kan ook toegepast worden in gebogen vorm. Verkrijgbaar in oneindig veel kleuren en decors. Bij mijn leverancier  kunt u eenvoudig uw eigen decorontwerp realiseren op plaatmateriaal. Door middel van een digitale print wordt uw ontwerp geproduceerd tot het gewenste plaatmateriaal. Het ontwerp kan variëren van een handgemaakte tekening tot een professionele foto.